Starka, friska och vältränade hovar har väldigt lite med hovslageri och verkning att göra…
Inte ens den mest välrenommerade, högst utbildade hovslagaremästare eller hovvårdare kan med sina verktyg skapa en stark, frisk och väl fungerande hov. En sådan kan endast hästen själv skapa. I sin vardag. Med hjälp av sin ägare. Dig.
DU utgör den viktigaste pusselbiten för Din häst. Mer och mer information, forskning, fakta och studier om hästens hov blir tillgänglig. Och sammantaget talar den sitt tydliga språk; När det gäller vår potential att handgripligen (dvs genom mekanisk åverkan) positivt påverka hästens hov; Less is more! Att sko våra hästar med permanenta beslag är maximal mekanisk, handgriplig åverkan. Att verka hoven till en förutbestämd form som man hämtat inspiration till från hästar i helt andra miljöer och levnadsförutsättningar, är även det att genom mekanisk manipulation försöka skapa, skulptera fungerande hovar.
Så, om du fortfarande lever i tron att din häst behöver skos med järnbeslag för att Din häst ska tränas frekvent, då kan du sluta läsa nu. Då är detta ointressant för dej.
Om du anser att barfota är det enda rätta, att alla hästar kan vara barfota och det endast handlar om att hitta rätt verkningsmetod, och sedan härda hoven för att klara barfotagång på alla underlag, ja då kanske du inte heller har så mycket glädje av oss på HovKollen.
Om du däremot är lite nyfiken på, har reflekterat över varför det i en strid ström kommer fler och fler alternativa på- och avtagbara skor istället för den traditionella hästskon… Funderat varför debatten kring just hovar, skodd vs barfota, är så intensiv och ibland infekterad… Reflekterat över att det som startade som en slags modefluga, barfotaverkning, är en trend som ändå växer sig starkare dag för dag, som verkar ha kommit för att stanna? För, make no mistake about it, en förändring är här. Definitivt! Men du har förstått att ”barfota fungerar inte för alla…”? De allra flesta hästar behöver skor ibland. Behöver skor, framför allt, när de ska ridas eller köras. Stanna då kvar!
Är du kvar? Vill du veta mer om hur du blandar och ger, mixar ”barfota” och ”skodd” så att Din häst kan dra nytta av fördelarna från bägge världarna? Då är kunskapsprojektet HovKollen något för dej!
Ambitionen med projektet är att ge dej enkla verktyg och handfasta råd, hur Du skapar förutsättningarna så att Din häst själv kan ”bygga” de hovar som passar och fungerar för just er. I er vardag.
Hovslageriets bakgrund
För att ge dej förståelse kring förändringen som håller på att ske, varför det är hög tid för en kursändring, behöver vi först ta en titt i backspegeln. Backa tillbaka till starten, och ta reda på vad som tagit oss dit vi är idag.
Man har länge dragit paralleller mellan starka hovar och en bra, korrekt skoning och/eller verkning. Hovslagarens huvudvärk, eller hur? Forskning visar nu, om och om igen, att så inte är fallet. Och egentligen, när du tänker efter, så är det ganska självklart. Att peela huden och drapera dej i världens bästa, mest funktionella, och snygga träningskläder gör dej inte per automatik smidig och vältränad, eller hur? Lika lite som att en korrekt avvägd och snyggt utförd skoning/verkning skulle skapa en stark och vältränad hov.
Men detta sätt att förhålla sig till skoning/verkning kommer ur vår månghundraåriga tradition att sko hästarna med permanenta beslag. Vi har väldigt liten erfarenhet av andra alternativ.
Dilemmat ligger i att det faktiskt fungerar tvärtemot. En permanent fastsatt sko begränsar hovens möjlighet att utvecklas och bli stark. Detta eftersom det är ett sätt där vi människor tar över kontrollen helt så att endast hantverket blir rådande. En permanent fastsatt sko förändrar drastiskt, och begränsar skoningslöst hästens egen förmåga att påverka sina fötter. I sin vardag.
Samma missuppfattning verkar även ha fått fäste i, och influerar den barfotatrend som etablerat sig. Titta bara på alla nya ”verkningsmetoder” som dyker upp lika enträget som svampar i blöta träskmarker. Det läggs ständigt fram nya sätt att kartlägga hoven och vinkla raspen. Kan absolut vara nog så intressant, men… varken verkningsmetoden eller hovslageriet kan skapa hovens styrka. Verkningen är självklart viktig, men endast en hygienfaktor; något som frekvent behöver göras för att hoven inte slits jämnt, eller så mycket, som den växer till. Precis som våra naglar, hundens klor, kossornas klövar…
Men… vänta nu! Vi började ju sko våra hästar för att hovarna slets för mycket?
Sannolikt korrekt. När man, för många hundra år sedan, började att permanent spika skor på hästens hovar såg användningen helt annorlunda ut. Hästarna användes i långa sammanhängande tidsperioder åt gången. Timtal motsvarande de arbetsdagar vi själva gör nu. Kanske längre? Genom tiderna har hästen varit vår partner i tungt gårdsarbete, som transportmedel, under strider etc. Dessa långa arbetspass skapade sannolikt slitageproblem på hovarna. Hovarna slets mer än de hann växa till och härdas.
Men observera att; Om man läser litteratur om hoven från den tidseran så ser man, så gott som undantagslöst, hur det poängteras att beslagen bör avlägsnas under hästens viloperiod. För att hoven skulle kunna återhämta sig och läka.
Idag använder vi våra hästar under helt andra premiser. De används året runt, har inte längre långa, sammanhängande viloperioder utan skor. De tränas kanske 2 – 7 dagar per vecka. Varje vecka. MEN, och här kommer en väldigt väsentlig skillnad; i väldigt korta arbetspass åt gången. Ett genomsnittligt arbetspass idag ligger troligen på ca en timme?
En häst som idag anses ”jobba hårt” tränar därmed sju dar i veckan? En timme om dagen, varje dag… Summerat blir det ändå inte mer än 7 timmar per vecka. Vilket motsvarar 4 % av veckans timmar (inte ens en (!!) arbetsdag per vecka i gamla mått mätt)… De övriga 161 timmarna, dvs 96 % av sin vecka, står eller strosar hästen omkring på mjuka underlag som inte nämnvärt bidrar till naturligt slitage.
Då förstår vi oxå att överdrivet slitage inte längre är den huvudsakliga faktorn i ekvationen som hovarna ska klara. Den ekvation som vi i många fall behöver lösa med skor.
Framtidens hovslageri
Utmaningen idag, som gör att våra hästar idag behöver skor, är att hästarna tränas på helt annorlunda underlag än de lever sina liv på. Underlag som hoven aldrig får chansen att vänja sig vid mellan träningspassen. Och en del av våra preparerade och konstgjorda underlag kanske t.o.m. har sådan karaktär att de är svåra för hoven att överhuvudtaget anpassa sig till att klara av? Då behöver dagens hästar skor. En timme om dagen.
Vi ställer dessutom idag helt andra krav, och har väldigt annorlunda önskemål om vad våra hästar ska utföra. Det betyder att den kravspecifikation vi borde ställa på hur, och när vi använder skor, samt även på själva skorna, rimligtvis också den bör se helt annorlunda ut idag.
Och det är precis det som håller på att hända. Kravspecifikationen håller på att skrivas om. Vi ser det i alla de nya, alternativa, på- och avtagbara skor till häst som dyker upp på marknaden. Och vi ser det i barfotatrendens intåg. För som alltid; när förändringens vindar blåser väljer en del att bygga vindskydd, medan andra bygger väderkvarnar…
Förändring är oundvikligt. Framsteg är valfritt.
Populärt citat bland många av vår tids gurus och mest framgångsrika ledare. Vill du hänga med i utvecklingen? Skapa förutsättningar för starka, friska och väl fungerande hovar i den vardag just ni befinner er? Då har du kommit rätt! Välkommen att ta del av vårt material. Och tveka inte att höra av dej om du har funderingar. Du når oss enkelt antingen via kontaktformuläret här på sajten, eller genom att kontakta någon av oss direkt.
Vi ser fram emot att få höra av just Dig!
//Marina & Birgitta